Krem pistacjowy

Witamy w pistacjowym raju! Po tegorocznych wakacjach jestem zakochana w pistacjach jeszcze bardziej, Aegina – jedna z greckich wysp Sarońskich to prawdziwy pistacjowy raj, gaje pistacjowe są tam na każdym rogu, przy każdej drodze i na każdym podwórku – coś wspaniałego! Mieliśmy okazję zobaczyć jak rosną, jak wyglądają przed uprażeniem oraz spróbować ich w prawie każdemu postaci:)

A tu po prostu zwykły krem pistacjowy, ale myślę że i tak się w nim zakochacie:)

Ta porcja wystarczy na 1 przełożenie średnicy 22cm, na dole posta znajdziecie dokładny przelicznik na pozostałe średnice:)

SKŁADNIKI

  • 200ml śmietanki 36%
  • 200g mascarpone
  • 200g białej czekolady
  • 100g pasty pistacjowej smooth, niesolonej
  • opcjonalnie 60g solonych posiekanych postaci bez łupinek

WYKONANIE

  1. Białą czekoladę wraz z pastą pistacjową rozpuszczamy w gorącej śmietance, chłodzimy minimum 8 godzin
  2. Do schłodzonej śmietanki z czekoladą i pastą pistacjową dodajemy mascarpone, ubijamy na sztywny krem
  3. Na sam koniec dodajemy posiekane pistacje, całość delikatnie mieszamy szpatułką

Łucja

Przelicznik

średnicaśmietanka 36%mascarponeczekolada białapasta pistacjowa
14cm80ml80g80g40g
16cm110ml110g110g55g
18cm135ml135g135g70g
20cm170ml 170g170g85g
22cm200ml200g200g100g
24cm240ml240g240g120g
26cm280ml280g280g140g
28cm325ml325g325g165g
30cm370ml370g370g185g
32cm425ml425g425g215g

Możesz również polubić

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)