Cupcakes czekoladowe z pomarańczą

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na moje ulubione cupcakes, maksymalnie czekoladowe z nutką pomarańczy i przepysznym cudem pomarańczowym, są tak delikatne i mięciutkie, że rozpływają się w ustach – dodatkowo ten mus czekoladowy… warto spróbować!!:)

Mus czekoladowy najlepiej przygotować dzień wcześniej i schłodzić go przez noc

Z tego przepisu wychodzi około 12 dużych cupcake’ów i 24 malutkie:)

SKŁADNIKI

Mus czekoladowy

  • 200g czekolady deserowej
  • 60g cukru pudru
  • 60g masła
  • 5 jaj L
  • skórka otarta z 2 pomarańczy

+ skórka z pomarańczy do dekoracji:)

Cupcakes

  • 260g mąki pszennej
  • 100g ciemnego kakao
  • 3 jaja L
  • 100g białego cukru
  • 120g cukru trzcinowego
  • 180ml soku z pomarańczy
  • 250ml mleka 3,2%
  • 130g roztopionego masła
  • 80ml oleju roślinnego
  • skórka otarta z 3 dużych pomarańczy
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Orange curd

WYKONANIE

  1. Posiekaną czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem w kąpieli wodnej, podajemy cukier puder i skórkę z pomarańczy, odstawiamy do przestudzenia
  2. Jaja sparzamy wrzątkiem, oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę
  3. Do czekolady dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy partiami pianę z białek, mieszamy do uzyskania jednolitego musu, przykrywamy folią spożywczą ‘w kontakcie’ i chłodzimy najlepiej przez całą noc
  4. Mąkę, kakao, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy rózga kuchenną
  5. Pozostałe mokre składniki łączymy razem i dodajemy do nich składniki suche, dokładnie mieszamy
  6. Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach – grzanie piekarnika góra-dół do suchego patyczka:)
  7. W przestudzonych babeczkach wydrążamy głębokie otwory o niewielkiej średnicy(możemy użyć prostej tylki) i uzupełniamy Orange curd
  8. Tak nadziane cupcakes dekorujemy schłodzonym musem czekoladowym i skórką z pomarańczy, chłodzimy

Łucja:)

Możesz również polubić

2 komentarze

  1. K8

    Hej, czy krem po wyjęciu z lodówki ubijamy?

    1. Łucja

      nie, przekładamy do rękawa cukierniczego, ‘masujemy’ go przez moment i wyciskamy:)

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)