Krem palona biała czekolada

Od niedawna jestem totalnie zakochana w smaku palonej białej czekolady, trochę przypomina mi karmel, ale nie do końca, a w połączeniu z chrupiącą warstwą migdałową – OMG! Przepadłam:)

Ta porcja wystarczy na 1 przełożenie średnicy 22cm, na dole posta znajdziecie dokładny przelicznik na pozostałe średnice:)

SKŁADNIKI

  • 200ml śmietanki 36%
  • 180g mascarpone 
  • 250g białej czekolady

WYKONANIE

  1. Białą czekoladę układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, pieczemy ok 15 minut w 150 stopniach bez termoobiegu – grzanie piekarnika góra-dół, do uzyskania lekko brązowego, karmelowego koloru(po około 10-12 minutach polecam kontrolować kolor czekolady, aby jej nie przypalić!)
  2. Paloną białą czekoladę zalewamy gorącą śmietanką, odstawiamy na kilka minut aby zaczęła się rozpuszczać, mieszamy, a następnie blendujemy do momentu uzyskania gładkiego, pozbawionego grudek ganache, chłodzimy minimum 8 godzin
  3. Do schłodzonej śmietanki z czekoladą dodajemy mascarpone, ubijamy na sztywny krem:)

Myślę, że się polubicie:)

Łucja

Przelicznik

średnicaśmietanka 36%mascarponebiała czekolada
14cm80ml75g100g
16cm110ml100g135g
18cm135ml125g170g
20cm170ml150g210g
22cm200ml180g250g
24cm240ml 215g300g
26cm280ml250g350g
28cm325ml290g405g
30cm370ml335g465g
32cm425ml380g530g

Możesz również polubić

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)