Krem palona biała czekolada
Od niedawna jestem totalnie zakochana w smaku palonej białej czekolady, trochę przypomina mi karmel, ale nie do końca, a w połączeniu z chrupiącą warstwą migdałową – OMG! Przepadłam:)
Ta porcja wystarczy na 1 przełożenie średnicy 22cm, na dole posta znajdziecie dokładny przelicznik na pozostałe średnice:)
SKŁADNIKI
- 200ml śmietanki 36%
- 180g mascarpone
- 250g białej czekolady
WYKONANIE
- Białą czekoladę układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, pieczemy ok 15 minut w 150 stopniach bez termoobiegu – grzanie piekarnika góra-dół, do uzyskania lekko brązowego, karmelowego koloru(po około 10-12 minutach polecam kontrolować kolor czekolady, aby jej nie przypalić!)
- Paloną białą czekoladę zalewamy gorącą śmietanką, odstawiamy na kilka minut aby zaczęła się rozpuszczać, mieszamy, a następnie blendujemy do momentu uzyskania gładkiego, pozbawionego grudek ganache, chłodzimy minimum 8 godzin
- Do schłodzonej śmietanki z czekoladą dodajemy mascarpone, ubijamy na sztywny krem:)
Myślę, że się polubicie:)
Łucja
Przelicznik
średnica | śmietanka 36% | mascarpone | biała czekolada |
14cm | 80ml | 75g | 100g |
16cm | 110ml | 100g | 135g |
18cm | 135ml | 125g | 170g |
20cm | 170ml | 150g | 210g |
22cm | 200ml | 180g | 250g |
24cm | 240ml | 215g | 300g |
26cm | 280ml | 250g | 350g |
28cm | 325ml | 290g | 405g |
30cm | 370ml | 335g | 465g |
32cm | 425ml | 380g | 530g |
Dodaj komentarz