Fondant z białej czekolady

Jestem ogromną fanką lava cake, w każdej postaci! Dziś przychodzę do Was z przepisem na fondanta z białej czekolady, z migdałową nutą i kwaśnymi malinami na gorąco:)

SKŁADNIKI

  • 100g białej czekolady
  • 80g masła
  • 80g brązowego cukru
  • 2 jaja L
  • 1 żółtko
  • 50g mąki pszennej
  • 30g mąki migdałowej
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • szczypta soli
  • 150g gorącej konfitury malinowej
  • 50g prażonych migdałów

WYKONANIE

  1. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy posiekaną białą czekoladę i mieszamy do uzyskania gładkiego czekoladowego sosu
  2. W misce łączymy jaja z żółtkiem, mąką pszenną oraz migdałową, cukrem, solą oraz ziarenkami wanilii
  3. Dodajemy sos czekoladowy i całość dokładnie mieszamy
  4. Kokilki do fondantów smarujemy masłem i obsypujemy mąką, uzupełniamy ciastem do 3/4 wysokości kokilki
  5. Pieczemy 12-15 minut w 200 stopniach bez termoobiegu – powinny być wyrośnięte, zarumienione i delikatnie miękkie na środku, co będzie świadczyło o płynnym środku
  6. Gotowe fondanty wyjmujemy w piekarnika i od razu odwracamy na talerzu do góry nogami, wyjmujemy z kokilek
  7. Podajemy z gorącymi malinami oraz prażonymi migdałami

Pyszne!

Łucja

Możesz również polubić

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)