Fondant z białej czekolady
Jestem ogromną fanką lava cake, w każdej postaci! Dziś przychodzę do Was z przepisem na fondanta z białej czekolady, z migdałową nutą i kwaśnymi malinami na gorąco:)
SKŁADNIKI
- 100g białej czekolady
- 80g masła
- 80g brązowego cukru
- 2 jaja L
- 1 żółtko
- 50g mąki pszennej
- 30g mąki migdałowej
- ziarenka z połowy laski wanilii
- szczypta soli
- 150g gorącej konfitury malinowej
- 50g prażonych migdałów
WYKONANIE
- Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy posiekaną białą czekoladę i mieszamy do uzyskania gładkiego czekoladowego sosu
- W misce łączymy jaja z żółtkiem, mąką pszenną oraz migdałową, cukrem, solą oraz ziarenkami wanilii
- Dodajemy sos czekoladowy i całość dokładnie mieszamy
- Kokilki do fondantów smarujemy masłem i obsypujemy mąką, uzupełniamy ciastem do 3/4 wysokości kokilki
- Pieczemy 12-15 minut w 200 stopniach bez termoobiegu – powinny być wyrośnięte, zarumienione i delikatnie miękkie na środku, co będzie świadczyło o płynnym środku
- Gotowe fondanty wyjmujemy w piekarnika i od razu odwracamy na talerzu do góry nogami, wyjmujemy z kokilek
- Podajemy z gorącymi malinami oraz prażonymi migdałami
Pyszne!
Łucja
Dodaj komentarz