Krem pistacjowy
Witamy w pistacjowym raju! Po tegorocznych wakacjach jestem zakochana w pistacjach jeszcze bardziej, Aegina – jedna z greckich wysp Sarońskich to prawdziwy pistacjowy raj, gaje pistacjowe są tam na każdym rogu, przy każdej drodze i na każdym podwórku – coś wspaniałego! Mieliśmy okazję zobaczyć jak rosną, jak wyglądają przed uprażeniem oraz spróbować ich w prawie każdemu postaci:)
A tu po prostu zwykły krem pistacjowy, ale myślę że i tak się w nim zakochacie:)
Ta porcja wystarczy na 1 przełożenie średnicy 22cm, na dole posta znajdziecie dokładny przelicznik na pozostałe średnice:)
SKŁADNIKI
- 200ml śmietanki 36%
- 200g mascarpone
- 200g białej czekolady
- 100g pasty pistacjowej smooth, niesolonej
- opcjonalnie 60g solonych posiekanych postaci bez łupinek
WYKONANIE
- Białą czekoladę wraz z pastą pistacjową rozpuszczamy w gorącej śmietance, chłodzimy minimum 8 godzin
- Do schłodzonej śmietanki z czekoladą i pastą pistacjową dodajemy mascarpone, ubijamy na sztywny krem
- Na sam koniec dodajemy posiekane pistacje, całość delikatnie mieszamy szpatułką
Łucja
Przelicznik
| średnica | śmietanka 36% | mascarpone | czekolada biała | pasta pistacjowa |
| 14cm | 80ml | 80g | 80g | 40g |
| 16cm | 110ml | 110g | 110g | 55g |
| 18cm | 135ml | 135g | 135g | 70g |
| 20cm | 170ml | 170g | 170g | 85g |
| 22cm | 200ml | 200g | 200g | 100g |
| 24cm | 240ml | 240g | 240g | 120g |
| 26cm | 280ml | 280g | 280g | 140g |
| 28cm | 325ml | 325g | 325g | 165g |
| 30cm | 370ml | 370g | 370g | 185g |
| 32cm | 425ml | 425g | 425g | 215g |
Dodaj komentarz