Krem malinowy
Uwielbiam maliny, to chyba moje ulubione owoce, na pewno w deserach, pasują mi do każdego słodszego kremu. Pyszny, malinowy i delikatnie mleczny krem na bazie śmietanki i mascarpone idealnie sprawdzi się w Waszych tortach:)
Ta porcja wystarczy na 1 przełożenie średnicy 22cm, na dole posta znajdziecie dokładny przelicznik na pozostałe średnice:)
SKŁADNIKI
- 250ml śmietanki 36%
- 250g mascarpone
- 100g gęstej konfitury malinowej
- 20g cukru pudru
WYKONANIE
- Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z mascarpone do uzyskania gęstego kremu, na sam koniec dodajemy cukier puder, mieszamy:)
- Dodajemy schłodzoną konfiturę malinową, łyżka po łyżce, bardzo delikatnie mieszając szpatułką, aby krem nam się nie zważył
- Odstawiamy na 20-30 minut do lodówki, aby zgęstniał, przekładamy na tort:)
Wolicie owocowe kremy z dodatkiem mascarpone czy musy śmietance z dodatkiem żelatyny?
średnica | śmietanka 36% | mascarpone | konfitura malinowa |
14cm | 100ml | 100g | 40g |
16cm | 135ml | 135g | 55g |
18cm | 170ml | 170g | 70g |
20cm | 210ml | 210g | 85g |
22cm | 250ml | 250g | 100g |
24cm | 300ml | 300g | 120g |
26cm | 350ml | 350g | 140g |
28cm | 405ml | 405g | 165g |
30cm | 465ml | 465g | 185g |
32cm | 530ml | 530g | 215g |
Łucja
Dorota
Dzień dobry,
konfiturę malinową jakiej marki wybrać ? Poleci Pani coś ? 🙂
Łucja
Tylko marki własnej, maliny redukujemy z cukrem, przepis jest na blogu, musza być mocno gęste:)
Dorota
Dziękuje za odpowiedź 🙂