Krem malinowy

Uwielbiam maliny, to chyba moje ulubione owoce, na pewno w deserach, pasują mi do każdego słodszego kremu. Pyszny, malinowy i delikatnie mleczny krem na bazie śmietanki i mascarpone idealnie sprawdzi się w Waszych tortach:)

Ta porcja wystarczy na 1 przełożenie średnicy 22cm, na dole posta znajdziecie dokładny przelicznik na pozostałe średnice:)

SKŁADNIKI

  • 250ml śmietanki 36%
  • 250g mascarpone
  • 100g gęstej konfitury malinowej
  • 20g cukru pudru

WYKONANIE

  1. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z mascarpone do uzyskania gęstego kremu, na sam koniec dodajemy cukier puder, mieszamy:)
  2. Dodajemy schłodzoną konfiturę malinową, łyżka po łyżce, bardzo delikatnie mieszając szpatułką, aby krem nam się nie zważył
  3. Odstawiamy na 20-30 minut do lodówki, aby zgęstniał, przekładamy na tort:)

Wolicie owocowe kremy z dodatkiem mascarpone czy musy śmietance z dodatkiem żelatyny?

średnica śmietanka 36% mascarpone konfitura malinowa
14cm100ml100g40g
16cm135ml135g55g
18cm170ml170g70g
20cm210ml210g85g
22cm250ml250g100g
24cm300ml300g120g
26cm350ml350g140g
28cm405ml405g165g
30cm465ml465g185g
32cm530ml530g215g

Łucja

Możesz również polubić

3 komentarze

  1. Dorota

    Dzień dobry,
    konfiturę malinową jakiej marki wybrać ? Poleci Pani coś ? 🙂

    1. Łucja

      Tylko marki własnej, maliny redukujemy z cukrem, przepis jest na blogu, musza być mocno gęste:)

      1. Dorota

        Dziękuje za odpowiedź 🙂

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)