Biszkopt czekoladowy

Biszkopt mocno kakaowy, smakuje jak czekoladowy!
Ten przepis jest przygotowany na średnicę 16cm – na 4 grube blaty biszkoptowe
SKŁADNIKI
- 7 jaj L
- 110g mąki pszennej
- 55g mąki ziemniaczanej
- 45g kakao
- 140g cukru pudru
- 70ml oleju roślinnego
- szczypta soli
WYKONANIE
- Mąki łączymy wraz z kakao, mieszamy rózgą kuchenną
- Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodając partiami cukier puder
- Do ubitych z cukrem pudrem białek, dodajemy kolejno żółtka, cały czas ubijając
- Do ubitej masy jajecznej dodajemy partiami mąkę, delikatnie mieszając rózgą kuchenną, tylko do połączenia składników
- Na sam koniec dodajemy olej, bardzo dokładnie i delikatnie mieszając masę, od dołu misy – olej opada na dno
- Ciasto przekładamy do przygotowanego wcześniej rantu, wyłożonego papierem do pieczenia i dodatkowo zabezpieczonego folią aluminiową, tak aby ciasto nie wypłynęło
- Pieczemy ok 45 minut w 160 stopniach, bez termoobiegu – grzanie piekarnika góra-dół, do suchego patyczka
- Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i od razu upuszczamy z około 20cm na blat, studzimy
Po przestudzeniu najlepiej oddzielić biszkopt od rantu ostrym, cienkim nożem, tak aby nie pozostał na rancie i się nie poszarpał:)
Mam nadzieję, że to będzie Wasz ulubiony przepis na biszkopt kakaowy, tak jak i mój, Łucja:)
Marteczke
Hej! Na jaką średnicę jest to biszkopt? Czy mogłabym prosić o przelicznik dla różnych średnic tak jak w przypadku biszkoptu waniliowego? Fajnie gdyby te informacje też była przy biszkopcie orzechowym 🙂 Poza tym super, dziękuję za przepisy 🙂
Łucja
Przelicznik pojawi się wkrótce, jest troszkę inny niż do biszkoptu waniliowego:)