Biszkopt czekoladowy

Biszkopt mocno kakaowy, smakuje jak czekoladowy!
Ten przepis jest przygotowany na średnicę 16cm – na 4 grube blaty biszkoptowe

SKŁADNIKI

  • 7 jaj L
  • 110g mąki pszennej
  • 55g mąki ziemniaczanej
  • 45g kakao
  • 140g cukru pudru
  • 70ml oleju roślinnego
  • szczypta soli

WYKONANIE

  1. Mąki łączymy wraz z kakao, mieszamy rózgą kuchenną
  2. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodając partiami cukier puder
  3. Do ubitych z cukrem pudrem białek, dodajemy kolejno żółtka, cały czas ubijając
  4. Do ubitej masy jajecznej dodajemy partiami mąkę, delikatnie mieszając rózgą kuchenną, tylko do połączenia składników
  5. Na sam koniec dodajemy olej, bardzo dokładnie i delikatnie mieszając masę, od dołu misy – olej opada na dno
  6. Ciasto przekładamy do przygotowanego wcześniej rantu, wyłożonego papierem do pieczenia i dodatkowo zabezpieczonego folią aluminiową, tak aby ciasto nie wypłynęło
  7. Pieczemy ok 45 minut w 160 stopniach, bez termoobiegu – grzanie piekarnika góra-dół, do suchego patyczka
  8. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i od razu upuszczamy z około 20cm na blat, studzimy

Po przestudzeniu najlepiej oddzielić biszkopt od rantu ostrym, cienkim nożem, tak aby nie pozostał na rancie i się nie poszarpał:)

Mam nadzieję, że to będzie Wasz ulubiony przepis na biszkopt kakaowy, tak jak i mój, Łucja:)

Możesz również polubić

2 komentarze

  1. Marteczke

    Hej! Na jaką średnicę jest to biszkopt? Czy mogłabym prosić o przelicznik dla różnych średnic tak jak w przypadku biszkoptu waniliowego? Fajnie gdyby te informacje też była przy biszkopcie orzechowym 🙂 Poza tym super, dziękuję za przepisy 🙂

    1. Łucja

      Przelicznik pojawi się wkrótce, jest troszkę inny niż do biszkoptu waniliowego:)

Dodaj komentarz

Zapisz się na mój newsletter!

Co jakiś czas podeślę Ci niepublikowanie nigdzie indziej wyjątkowe przepisy i super wskazówki, dzięki którym powstanie coś wspaniałego :)